LEAV

Digital vector

Bren Zonneveld

Mijn naam is Bren Zonneveld. Ik kom uit de Zilk, ik ben 22 jaar en ik ben afstuderende aan de hogeschool in Haarlem. Verder ben ik freelance content creator en heb ik een eigen videoproductiebedrijfje genaamd Breaking Boundaries.

N.B. Elk scenario heeft een positieve en een negatieve zijde. Klik op de pijl in de afbeelding om steeds de negatieve zijde te zien. Dit scenario wordt ook als tweede omschreven in de begeleidende tekst.

+
Welkom in Beursplein. In Beursplein draait het vooral om geld en macht. Er is een groot contrast tussen arm en rijk. Zo is rijkdom vooral terug te zien in het centrum van Beursplein, en is er meer armoede te zien in de buitenwijken. Het openbaar vervoer speelt een grote rol in Beursplein, evenals hygiëne. Dit is een probleem in de buitenwijken. Mensen worden hier snel ziek. De desinfectiepaal die te zien is in de illustratie is een luxeproduct en is vooral te vinden in de welvarendere delen van Beursplein. Veel mensen gebruiken deze desinfectiepaal dan ook om ziekteverspreiding te beperken. Maar weten zij wel dat deze bus zojuist door een krottenwijk is gereden, waar geen desinfectiepalen staan?


Een oud vrouwtje met een zwakke weerstand probeert haar handen te desinfecteren voordat ze de bus in gaat. Het is vechten om je plekje in Beursplein, zo ook bij de desinfectiepaal. Iedereen kruipt voor en om de bus niet te missen, besluit ze toch maar om haar handen niet te desinfecteren. Aangezien de bus ook door de krottenwijken rijdt, komt ze in aanraking met een ziek persoon in de bus. Ze wordt zelf ook erg ziek vanwege haar verzwakte weerstand. 

+
Het is winter in Groenrijk. In Groenrijk streeft de overheid naar een groene circulaire samenleving. Dit reguleert de overheid door middel van de invoering van planeetpunten. Milieuvervuilende producten en diensten kosten veel planeetpunten, terwijl milieuvriendelijkere producten en diensten minder planeetpunten kosten. Hygiëne speelt een belangrijk rol in Groenrijk. Zo kan je punten verdienen door je handen te desinfecteren voordat je gebruik maakt van het openbaar vervoer. De man rechtsboven in de illustratie heeft zijn handen zojuist gedesinfecteerd. De vrouw linksonder is bezig met het desinfecteren van haar handen.


Een blinde man wil graag zijn handen desinfecteren. Hij wil immers planeetpunten verdienen. Met zijn stok zoekt hij naar een desinfectans machine. De machine is echter verplaatst door het plaatsen van extra groen, waardoor de machine op een andere plek staat, veel te dicht bij het spoor. De blinde man glijdt uit over de gladde rand van het perron en belandt op het spoor.  

+
In Eigenwijk draait het om de eigen buurt, wijk of gemeenschap waar men in leeft. De wijken leven ieder met hun eigen regels, normen en waarden. Hier valt het openbaar vervoer ook onder. Om een epidemie te voorkomen, staan er desinfectiepalen bij de in- en uitgang van iedere wijk. Mensen zijn verplicht om hun handen te desinfecteren als zij van wijk naar wijk reizen. Bacteriën en virussen blijven hierdoor heel lokaal, maar steken wel snel de gehele eigen wijk aan. Iedereen staat immers met elkaar in verbinding in Eigenwijk.Een vrouw besluit om haar kind mee te nemen op bezoek bij haar zus, die in een andere wijk woont. Ze heeft haar handen zojuist gedesinfecteerd; dit is immers verplicht. Het stuur van haar kinderwagen is niet schoon. Ze vraagt bij de ticketbalie om informatie. Wat blijkt: In de desinfectansmachine zitten ook doekjes, waar ze het stuur van de kinderwagen mee kan desinfecteren. Wat een service, denkt ze.

+
In Bubbelstad leven de mensen langs elkaar. Zij hebben ieder een eigen levensstijl en leven daarom in zogeheten ‘bubbels’. Dit is ook terug te zien op de illustratie, waar mensen van verschillende bubbels in de metro zitten. De man in de rolstoel heeft hulp nodig met het desinfecteren van zijn handen. De man in de rolstoel vindt hygiëne belangrijk; Hij heeft het corona virus meegemaakt, 30 jaar geleden. De persoon aan wie de man in de rolstoel om hulp vraagt schenkt echter geen aandacht aan hem. Hij zit in zijn eigen wereld, en wil niks met anderen te maken hebben. Ook de lezende vrouw lijkt weinig aandacht te schenken aan wat er om haar heen gebeurt. De twee stappen uit en de man in de rolstoel is alleen, zonder hulp.


De man in rolstoel weet niet wat hij nu moet doen. Gelukkig komt er een conducteur aan, die de man helpt. Ze drukt op een knopje waardoor de desinfectiepaal omlaaggaat. Hierdoor kunnen kleinere kinderen of mensen die in een rolstoel zitten ook gebruik maken van de desinfectiepaal. Dit wist de man in de rolstoel niet. De technologie van tegenwoordig, denkt hij.


Reacties over het kunstwerk
Gebruik onderstaande stellingen en vragen in uw reactie:
1. Ik herken nu al onderdelen uit dit toekomstbeeld in mijn dagelijks leven
2. Dit toekomstbeeld beangstigt me/maakt me hoopvol (kies één)
3. Wat zijn gevoelens die bij u opkomen bij dit toekomstbeeld…?
4. Om dit toekomstbeeld wel/niet waarheid te laten worden verwacht ik van de Gemeente Amsterdam…
5. Om dit toekomstbeeld wel/niet waarheid te laten worden verwacht ik van mijzelf…
6. Wat zou je willen behouden en wat zou je willen voorkomen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s